| Tytuł: | czy druga też musi być cesarka |
| Autor: | Nika 13.9.2011, 09:48 |
| Witam dziewczyny. Przy pierwszej ciąży miałam cesarkę ponieważ dziecko było ułożone pośladkowo, teraz minęło dwa lata jestem w 28 tygodniu drugiej ciąży i maluch ułożył się już główką do dołu. moje pytanie czy i tym razem zrobią mi cesarkę czy będę rodzić naturalnie? Słyszałam, że jeśli raz była cesarka to i druga też musi być. | |
| Autor: | 29.9.2011, 21:22 |
| Witam Ja miałam podobną sytuację. I lekarz powiedział że jest szansa na poród naturalny. Ale w 34 tygodniu musiałam niestety urodzić martwe dziecko przez cesarskie cięcie.I teraz jak bym się zdecydowała na dziecko to z automatu mam cesarskie cięcie | |
| Autor: | Ela 3.3.2012, 13:21 |
| Witam. Z tego co mi mówił lekarz to jeśli przerwa byłaby mniejsza niż rok to może dojść do uszkodzenia macicy w miejscu szycia przy parciu w porodzie naturalnym. Ale przy większym odstępie czasowym, wszystko będzie normalnie. | |
Upławy w ciaży
Przed porodem możesz zauważyć pojawienie się wzmożonych upławów, mogących wyglądać nieco inaczej, niż do tego przywykłaś. W bardzo wczesnym okresie ciąży, wydzielina szyjki macicy wypełnia jej kanał tworząc barierę ochronną w postaci czopu śluzowego.
Mammografia
W nowoczesnych społeczeństwach rak piersi jest jedną z głównych przyczyn śmierci kobiet. Dlatego duże znaczenie przykłada się do metod pozwalających na skuteczne wykrywanie tej choroby we wczesnym stadium.